Diabet si complicatii

Diabet

Diabetul nu este o boala rusinoasa!


Diabetul este in ziua de azi o mare amenintare la sanatatea populatiei planetei.


Estimarile Asociatiei Americane pentru medicamente sunt ca in 2020, 1 din 10 indivizi o sa sufere de diabet. Ne putem intreba unde gresim?...sa fie oare si din cauza modului in care ne hranim?...cumva am pierdut controlul si asupra nutritiei, pe langa stress, stil de viata?


Interventia medicala nutritionala este esentiala in terapia diabetului zaharat, atat pentru obtinerea/mentinerea echilibrului glicemic, cat si pentru prevenirea, respective, terapia tulburarilor de nutritie datorate afectiunilor colaterale diabetului: afectarea rinichiului, bolile cardiovasculare.

Scaderea in greutate este ferm recomandata tuturor pacientilor cu diabet zaharat sau stari de risc crescut pentru diabet zaharat.

Monitorizarea aportului de “zaharuri”, fie prin numarare, fie prin estimare cantitativa, este strategia esentiala pentru obtinerea si mentinerea controlului glicemic.

Aportul dietetic de grasimi saturate ( animale ) recomandat este de mai putin de 7% din ratia calorica zilnica.

Aportul grasimilor de tip trans ( prajituri, patiserie, margarine, maioneze, popcorn, cartofii prajiti ) va fi eliminat in vederea reducerii LDL (colesterolul rau ) si cresterii HDL (colesterolul bun ).

Aportul de alcool va fi limitat la maxim o bautura /zi pt femei ( 250 ml ) si doua bauturi /zi pentru barbati.

Diabetul zaharat tip 2 este o boala cu evolutie progresiva iar terapia sa va fi adaptata in vederea atingerii si mentinerii obiectivelor terapeutice, iar optimizarea stilului de viata va fi permanent o parte importanta a acestui plan.


IMPORTANT!

Diabetul este o boala cu care se poate trai pana la batranete, de aceea este vital sa stim sa ne hranim!

Diabet