Nutrienti Esentiali - Farfuria mea

Natura este extrem de generoasa cu noi si ne pune la dispozitie toti nutrientii esentiali de care avem nevoie pentru o dezvoltarea si activitate cat mai armonioase.

Nutrientii esentiali sunt: proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale, antioxidanti, fibre. Pentru un cat mai bun control asupra a ceea ce mancam, trebuie sa incepem sa studiem cat mai atent etichetele alimentelor pe care le mancam.

Unele dintre produsele de pe raftul magazinelor sunt o adevarata capcana “hiperglucidica”, ”hiperlipidica “ si “hipercalorica” ....fara sa avem nici cel mai mic beneficiu din punctul de vedere al nutrientilor de calitate (aminoacizi esentiali , acizi grasi esentiali, vitamine, minerale).

Ar fi minunat daca reusim sa trecem pe lista de prioritati ...cum trebuie sa arate farfuria noastra si ce se afla pe farfurie? Putem sa dam mai multa atentie acestui aspect ?

Fiecare nutrient trebuie sa fie de calitate, bine dozat, in functie de necesarul fiecarei personae.

Aminoacizii esentiali, care stau la baza sintezei proteice, nu pot fi sintetizati de corpul nostru si trebuie adusi din alimentatie. Exemplu de alimente bogate in aminoacizi esentiali: carne, peste, lactate, oua, soia, nuci, seminte dovleac , mazare, linte, fasole boabe, cereale. Foarte important este consumul de peste, atat peste slab (pastrav, salau) cat si peste gras (macrou , somon , hering , sardine) pentru aportul de Omega 3 si Omega 6. De evitat tonul!

Farfuria mea

Carenta de triptofan (un aminoacid esential ) este raspunzatoare de apartitia starilor de deprimare, profunda tristete, tulburari de atentie, insomnie, neatentie, dureri de cap.

O mare parte din vitamine ( A, D, C, E, K, F ) se gasesc in fructele si legumele de culoare rosie , portocalieu si galbena. Odata cu ingestia de vitamine, acestea ne ofera si zaharurile necesare ( glucoza, fructoza, maltoza ) si astfel putem limita aportul de zaharuri saturate. Complexul B, se gaseste in carne, lactate, oua.

Cerealele integrale, care ne dau energie, si ne ofera si cantitatea de fibre de care avem nevoie, nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica.

Aportul de minerale, macroelemente ( K, P, S, Mg, Na, Ca, Cl ), se poate face prin consumul unei cantitati suficiente de legume crude ( spanac, urzici, leurda, anghinarea, salata verde ), fructe oleaginoase ( nuci, migdale, seminte chia ), citrice, banane. Mineralele neesentiale sau microelementele ( Fe, Cu, Zn, Cr, Se, Co, Mn ) se gasesc in fructe si legume crude, cereale integrale, creveti, moluste, crustacee.

De multe ori starea fizica si mentala ne sunt afectate si nu prea cunoastem cauza reala, de aceea ne intrebam care ar putea fi motivul unor astfel de probleme (carente minerale )? In cele mai multe cazuri aportul mineralelor se poate imbunatati prin suplimenti alimentari, 2 cure pe an, primavara si toamna. Dozele acestor minerale in suplimentii alimentari sunt destul de mici si nu pun problema unei supradozari in corpul uman .


Atrag atentia asupra COLAGENULUI, un nutrient esential foarte important! Se pare ca de la varsta de 25 ani corpul uman inceteaza sa mai sintetizeze colagen. Acesta este un nutrient esential care se gaseste in cantitate mare in tendoane, cartilage, muschi, piele, par, oase si dinti. Lipsa colagenului de la nivelul organelor atrage urmatoarele afectiuni:

  • La nivel ocular - ochi uscati si senzatie de oboseala, iar lipsa colagenului duce la opacefierea cristalinului si intalarea cataractei
  • Lipsa colagenului la nivelul vaselor de sange afecteaza stabilitatea tensiunii arteriale, vascozitatea sangelui, apare mai usor ficatul gras, piederi de memorie, ameteala, insomnie.

La femeile cu varsta de peste 40 ani pierderea de colagen este foarte mare, de 2,5 ori mai mare decat in alte perioade si aceasta pierdere de colagen poate duce la prolaps uterin, incontinenta urinara, atrofie ovariana, imunitate scazuta, dureri pelviene.

Nutrienti esentiali

Consumul excesiv de carne se traduce prin:

  • Cresterea aciditatii organismului
  • Lipsa de energie
  • Declansarea unor afectiuni cronice (boli de rinichi, boli cardiovasculare, diabet)

O dieta echilibrata contine urmatoarele proportii:

  • 20% proteine animale si vegetale
  • 20% legume crude sau preparate
  • 50% glucide (produse din cereale, fructe proaspete si uscate, seminte oleaginoase)
  • 10% grasimi animale si vegetale

Ficatul este principala sursa de energie pentru organism, de aceea suprasolicitarea lui cu mese grele face mai mult rau decat bine!

Senzatia de somn dupa masa este o dovada ca organismul a fost alimentat incorect!